Metodele de preparare a furajelor sunt dependente de agentul de
acţiune şi efectul lor, grupându-se în: metode mecano-fizice
(mărunţirea, saramurarea, melasarea şi fierberea furajelor), chimice
(tratate cu var, leşie etc.) şi biologice (încolţire, zaharificare,
drojduire etc.)
Deoarece metodele de preparare a furajelor sunt foarte numeroase vom
prezenta numai pe cele frecvent utilizate în practică pe grupe de furaj.
Prepararea furajelor verzi.
Furajele verzi pot fi folosite în hrana animalelor fără a necesita o
preparare, cu excepţia suinelor şi a păsărilor la care este nevoi de
tocarea lor. Tocarea se face până la dimensiuni de 2-3 cm pentru suine
şi 1 cm pentru păsări.
Prepararea rădăcinilor, tuberculilor şi bostănoaselor
Constă în: spălare, tocare, fierbere. Spălarea urmăreşte înlăturarea
pământului aderent care uneori poate reprezenta 5-10% din greutatea
furajului. Tocare se face diferit şi anume: 1-5 cm în diametru la
rumegătoare, 0,8 cm pentru cabaline, 0,5 cm pentru suine şi 5-10 mm
pentru păsări.
Fierberea cartofilor şi rădăcinoaselor se realizează în condiţii mai
bune cu ajutorul vaporilor fierbinţi sub presiune. După fierbere
cartofii şi rădăcinoasele se zdrobesc, încă din stare caldă şi se
administrează singure sau în amestec cu uruieli de concentrate. Apa
rezultată de la fierberea cartofilor şi a sfeclei se înlătură datorită
conţinutului în solanină şi betaină.
Dezgheţarea se face în apă rece şi numai pentru cantităţile care pot fi consumate în ziua respectivă.
Prepararea fânului
Fânul care provine din plante sănătoase, recoltat şi păstrat în
condiţii normale, se administrează erbivorelor ca atare (nepreparat),
iar în hrana suinelor şi a păsărilor, sub formă de făină de fân (mai
ales de lucernă şi trifoi).
Prepararea furajelor grosiere (paie,
coceni de porumb, pleavă, vreji de leguminoase etc.). Constă din
tocarea, saramurarea, melasarea, dospirea, tratarea cu var a paielor
etc.
Tratarea furajelor grosiere se face cu scopul de a
le ridica gradul de consumabilitate. Dimensiunile până la care se toacă
aceste furaje diferă de la o specie la alta datorită faptului că prin
mărunţirea lor exagerată pot provoca tulburări în organismul animalelor,
ca de exemplu, colici la cabaline, atonia rumenului sau chiar oprirea
rumegării la animalele rumegătoare. Cele mai potrivite dimensiuni în
cazul tocării paielor sunt de 3-5 cm pentru bovine şi 2-3 cm pentru
cabaline şi ovine. Cocenii de porumb se toacă până la 1,2-2 cm pentru
toate speciile.
Saramurarea furajelor tocate, cu soluţie de sare 20%, le îmbunătăţeşte gustul.
Melasarea (3-4 volume de apă la o parte melasă) are ca scop ameliorarea gustului furajelor. Melasarea poate fi asociată cu uree.
Dospirea furajelor celulozice. În vederea dospirii, paiele,
cocenii de porumb sau pleava se aşează în butoaie, gropi căptuşite sau
bazine, în amestec cu 10-15% furaje suculente (sfeclă furajeră, cartofi
sau dovleci), mărunţite şi cu 3-5% adaosuri de uruieli concentrate. După
umplerea acestor bazine, se acoperă cu un strat izolator, pentru a
permite fermentarea lactică şi alcoolică. Această dospire durează până
la 72 de ore. Este recomandabil ca bazinele să cuprindă 3-4
compartimente, fiecare dintre ele să aibă dimensiunile necesare care
asigură cantităţile de furaje ce pot fi consumate într-o zi.
Compartimentele golite, înainte de a fi din nou umplute, se curăţa şi se
dezinfectează cu o soluţie de 1% var, pentru a preîntâmpina dezvoltarea
mucegaiurilor. Furajele dospite se recomandă a fi administrate imediat
în hrana animalelor în 2-3 tainuri/zi, în cantităţi zilnice de 15-20 kg
la bovine adulte, 10-15 kg la tineretul bovin (de peste un an), 8-10 kg
în hrana cailor de muncă şi 1-2 kg la ovinele adulte.
Tratarea paielor cu var se face după mai multe variante. Una dintre
aceste variante constă în prepararea unei soluţii de var 1% în care se
adaugă 200-300 NaCl. Paiele, în prealabil tocate, se pun în coşuri de
nuiele, introducându-se apoi în soluţia de var, pregătită ca mai sus,
unde se ţin timp de o oră, se scot şi se întind pe o platformă înclinată
pentru a se scurge soluţia. După 2-3 ore, paiele se ridică de pe
platformă şi se aşează într-un bazin sau groapă căptuşită, se tasează
bine, apoi se acoperă cu un capac. După 24 de ore, paiele se scot din
bazin şi pot fi administrate animalelor fără a mai fi spălate, în
aceleaşi condiţii ca şi paiele dospite.
Prepararea grăunţelor şi seminţelor de furaje. Se face prin zdrobire, uruire, măcinare, opărire, prăjire, macerare, zaharificare şi drojduire.
Mărunţirea este indicată pentru toate grăunţele
administrate diferitelor specii şi categorii de animale. Gradul de
mărunţire este diferit, începând cu zdrobirea lor (pentru bovine şi
cabaline), apoi uruirea (păsări adulte, cabaline, bovine) şi în sfârşit
măcinarea sau uruirea fină necesară în hrana tineretului, a suinelor,
ovinelor şi la păsări, administrate sub formă de pastă.
Opărirea se aplică numai grăunţelor încinse, mucegăite sau atacate de diferite boli.
Prăjirea se aplică grăunţelor de ovăz, orz, porumb,
destinate hrănirii purceilor pentru combaterea tulburărilor digestive şi
pentru obişnuirea lor cu consumul acestor furaje.
Înmuierea şi macerarea se folosesc numai în cazul grăunţelor
cu învelişul tare, în acest scop se ţin în apă timp de 8-12 ore
(înmuiere), sau până la 72 de ore, în cazul macerării. După fiecare 8-10
ore se scot din apă şi se ţin 3-4 ore afară.
Încolţirea se aplică de regulă grăunţelor de orz şi ovăz
(mai puţin cele de grâu şi secară), cu scopul de a obţine un furaj
verde, bogat în vitamine şi enzime, necesare animalelor în timp de iarnă
(în special pentru păsări).
Zaharificarea sau îndulcirea are drept scop transformarea
zaharurilor cu moleculă complexă (amidonul) în zaharuri cu moleculă mai
simplă, în vederea măririi gradului de digestibilitate al lor. Acest
procedeu poate fi realizat prin mai multe metode. În principiu,
amestecul de concentrate sub formă de uruieli sau făinuri, se pune în
bazine peste care se toarnă 1,5-2 părţi apă fierbinte (85-900C).
În acest timp uruielile se amestecă bine până ce se formează un terci,
apoi se acoperă bazinul cu vasul respectiv, pentru a se menţine
temperatura de 55-600C. După cca. 3 ore se consideră că
îndulcirea este terminată. Furajele îndulcite pot fi administrate în
hrana porcilor în proporţie de 50-75% din raţie şi 20-38 % în cazul
păsărilor.
Drojduirea furajelor concentrate se practică cu scopul de a ridica conţinutul în proteină şi vitamine.
Prepararea suplimentelor minerale.
Constă din alcătuirea amestecurilor în proporţii diferite în funcţie de
specie şi categoria de animale pentru care este destinat acest amestec.
Astfel, în cazul tineretului bovina, cabalin şi ovin, se recomandă ca
amestecul mineral să fie format din 1/3 făină de cretă, 1/3 făină de
oase şi 1/3 sare de bucătărie; pentru tineretul suine şi aviar,
amestecul este format din 40% cretă furajeră, 40% făină de oase şi 20%
NaCl. În cazul mamiferelor adulte, ca şi al păsărilor ouătoare,
amestecul de substanţe minerale include într-o proporţie mai mare
sărurile de Ca.
Recondiţionarea furajelor.
Se face cu scopul de a preveni intoxicaţiile de natură alimentară a
animalelor, care sunt datorate în special alterării furajelor ca urmare a
conservării necorespunzătoare sau consumării unor furaje toxice.
În general, furajele recondiţionate se administrează în hrana
animalelor cu multă precauţie şi în cantităţi reduse, asociate cu alte
furaje de bună calitate. Nu se recomandă administrarea în hrana
tineretului de toate specii, a cabalinelor, a reproducătorilor masculi
şi a femelelor gestante.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu