Amestecătoarele sau
omogenizatoarele, realizează amestecarea şi omogenizarea macro şi
micro-componentelor dintr-o reţetă furajeră şi pot fi verticale sau orizontale.
Cele verticale sunt folosite în toate tipurile de bucătării furajere, pregătind
hrană pentru toate speciile de animale.
Deşi realizează grade de omogenitate de
1:100.000, ele sunt considerate mai puţin pretenţioase, construcţia este simplă
şi au un preţ de cost mai scăzut.
Singurul lor dezavantaj este considerat timpul
de amestec, de regulă dublu faţă de cele orizontale.Acestea din urmă, sunt mai
întâlnite pentru prepararea hranei pentru păsări sau în centrele de prestări
servicii pentru terţi. Realizând grade de omogenitate mai ridicate, timpi de
amestec scurţi ele au totuşi dezavantajul unei complexităţi constructive mai
mari, implicit al unui preţ de cost mai ridicat şi costuri de exploatare mai
ridicate, datorită motorizării superioare.
Amestecătoarele orizontale permit şi
înglobarea de grăsimi lichide în reţete, în procentaj de până la 10%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu